Magiker Stockholm

Världsmästare i trolleri

En av mina första kontakter med trollkarlar var på FISM. Det är som VM i trolleri och 2006 så hölls tävlingen i Stockholm. Det var magiker och illusionister från hela världen som hade samlats på Stockholmsmässan för att gå på konvent, köpta trolleritrick och tävla i de olika genren av magi. Jag var av en händelse på besök i Stockholm den helgen och såg en reklam för tävlingarna i magi. Det var som himmelriket på jorden för en 15-åring. Jag såg trollkarlar från USA och Europa som gjorde trick som jag aldrig hade kunnat drömma om.

De riktigt stora kändisarna hade kommit till Stockholm. Tankeläsaren Darren Brown från England gick omkring och drack vin. Där gick Tobbe trollkarl och Joe Labero och alla handlade trolleritrick. Jag såg live trolleri close up kanske för första gången. Magikerna slog mynt genom glasskivor, fick hattar att sväva och kortrick som var så avancerade att det måste ha tagit en livstid att träna in. På kvällen samlades alla trollkarlarna i centrala Stockholm på ett hotell där vi satt i källaren och trollade för varandra. Vi diskuterade magi, bytte trick med och lärde oss av de olika kulturerna. Många av trollkarlarna i Stockholm var samlade så jag fick många nya kollegor under kvällen.

Svensk magisk cirkel

Utbudet av trollkarlar i Sverige är begränsat. Det begränsas sedan ännu mer om man vill ha en trollkarl som man kan boka till sin fest. De flesta trollkarlarna i Sverige har trolleriet som hobby och är mer intresserade av konsten och hantverket än vad de är av att kunna bli bokade till event och fester. Svensk magisk cirkel, SMC är föreningen trollkarlar i Sverige och dess facebookgrupp har idag cirka 250 medlemmar. Av dessa utgår ungefär 20 procent från Stockholm. I Stockholm finns även SMCs föreningslokal och dess möten.

Stockholm trollkarl

Jag bodde tidigare i Värmland och var en av tre aktiva trollkarlar som jobbade deltid som trollkarl. Anledningen till att jag flyttade till Stockholm var delvis för att träffa likasinnade, delvis för att utbudet av jobb åt trollkarlar är större i Stockholm. Här jobbar jag främst åt eventbolag som anordnar företagsevenemang. Det händer även i större utsträckning att Stockholmsbaserade företag ringer eller mailar mig direkt för att försäkra sig om att jag finns tillgänglig för att boka och för att kunna få en skräddarsydd trolleriföreställning och mingelmagi.

Att vara trollkarl i Stockholm innebär att jag inte längre kan jobba deltid. Eventen är betydligt fler och om man ska driva aktiebolag i underhållningsbranschen i Stockholm så krävs det att man jobbar mer än heltid. Som trollkarl i Stockholm så utgår jag ifrån Vällingby men arbetar i hela länet. De flesta större eventet är främst i utkanten och i förorterna. Däremot så gör jag som trollkarl i Stockholm många barnkalas och privatfester i centrala Stockholm. Skillnaden mellan de två är att privata fester kräver mindre förberedelser och rekvisita. Då tar jag hand om allt, jag har med ljud och ljus och ställer upp en föreställning på cirka 30 minuter. Vid större event när kunderna i Stockholm efterfrågar scenmagi eller close up-magi från en scen, även kallat salongsmagi så krävs det ett större engagemang, fler förberedelser, sound check och tid. Vilket har varit en bidragande faktor till att yrket är mer omfattande.

Ny trollkarl i Stockholm

Etablerade trollkarlar och magiker i Stockholm jobbar främst som underhållare på större event och som ny så får man börja med de lite mindre. Jag håller just nu på att skapa mig en kundkrets i Stockholm och börjar med barnkalas och privatfester. De andra steget är trolleri på bröllop i Stockholm. Då ökar ansvar och krav och i takt med det även fakturan. Målet med min flytt till Stockholm är på sikt att ha en egen föreställning på scalateatern. Därför håller jag just nu på med att bygga upp en ny trollerishow som ska ha större fokus på unika trick och trolleritrick som ingen tidigare har sett. Samtidigt är det en fördel att jobba som magiker i Stockholm då man hela tiden får en ny publik. Även om många här i huvudstaden har sett magi förut så kommer ingen ha sett min nya föreställning och eftersom jag sällan trollar för samma publik två gånger i Stockholm så behövs det egentligen inte mer än att kunna erbjuda en helt unik magishow.

Mingelmagi och barnkalas Stockholm

Två andra typer av jobb som skiljer sig från att trolla i Karlstad jämfört med att trolla i Stockholm är att det är fler mingelmagievent och fester för barn här. Stockholmare älskar att mingla och att bli underhållna under tiden. Vid ett mingelevent så bokas stockholmstrollkarlarna flitigt tillsammans med DJs och musiker. Vi utgör grunden för vad gäster och kunder önskar sig vid ett perfekt mingelevent. Under mingelmagi i Stockholm så får man ofta trolla för många hundra människor och då gå omkring på företagsfester och mässor. Trolleriet blir då ofta nära och istället för en publik så har man åskådare i grupper om 2-8 personer som tillsammans får hjälpas åt och trolla. Vid Stockholms barnkalas så är det också skillnad från andra ställen som jag har trollat på. Här så satsar föräldrarna mer på party och bjudning. Det innebär att det är större kalas med mer aktiviteter, fler gäster och teman.

Framtiden för trolleri i Stockholm

Samtidigt som intresset och vetskapen om trollkarlar öka generellt så står trollkarlar och magiker inför stora utmaningar. Och kanske särskilt i den genren som jag verkar. En av de äldsta underhållningsformerna i världen är gatumagin, en kulturform som jag tagit till mitt hjärta och försökt att utveckla och bidra till. Under corona så har det dock varit svårt att vara gatumagiker, dels har det varit en brist på turister och därför inte tillräckligt med publik. Den andra utmaningen inom busking, eller gatuartisteri som det heter på svenska är betalningen. Om man åker ut i Europa så är det inte alls ovanligt att se gatutrollkarlar som står på torg och gator och utför sin magi. De lever för konsten och samlar in kontanter i sin hatt efter att det har avslutat föreställningen. Problemet nu är att det inte finns så mycket kontanter kvar. I Stockholm så finns inte riktigt samma kultur. Gatumagiker har inte någon naturlig plats att vara på och vi har därför fått söka oss till arrangerade event.

I Stockholm erbjuder jag:

  • Trolleriföreställningar
  • Mingelmagi
  • Onlineföreställningar
  • Trollerikurser
  • Konferencieruppdrag
Hyra trollkarl Stockholm

Simon förgyllde julfesten

Vi är oerhört tacksamma och enormt nöjda, det blev mycket skratt och en hänförd publik försökte hänga i svängarna… Stort tack, bästa Simon!!

Lina Rööhs, Barncancerfonden Västra

Hyra trollkarl Stockholm

Rekommenderas varmt

Vi är supernöjda. Bra underhållning och ordning och reda i övrigt. Kan varmt rekommenderas oavsett om det är för barnkalas, 50-årspresent eller underhållning på firmafesten.

Jonas Wall

Hyra trollkarl Stockholm

Toppenupplevelse!

Simons föreställning skapande ett välstrukturerat kalas där barnen var samlade, lugna och intresserade. Skickligt trolleri blandat med humor, många skratt och wow. Toppenupplevelse, uppskattad av stora och små. Tack!

Somayeh Olofgörs

Hyra trollkarl Stockholm

Grym!

Grymmaste magiker jag sett live hittills!

Bengt Isberg

  • Få tips och inspiration!
    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt

Boka trollkarl

Den självklara magikern för ert företagsevent